Header

Dešavanja

Knjiga "Evolucija i budućnost vrhunskog sporta"

u izdanju prestižne izdavačke kuće "Springer"

Datum: 04.10.2016 • • Pogledano: 402
Knjiga "Evolucija i budućnost vrhunskog sporta" predstavlja epohalni pristup procesu stvaranja šampiona na svim nivoima, telesnom i mentalnom, emotivnom i duhovnom, uključijući i najsavremeniju tehnologiju poznatu kao Diamond Sport Protocol (DSP).

Diamond Sport Protocol (DSP) tehnologija omogućava uspešni i brzi oporavak sportista kao i pripremu za takmičenje. Skraćuje vreme treninga i poboljšava nervno-mišićne strukture obogaćivanjem mišićnih vlakana. Stvara bela eksplozivna mišićna vlakana, koja povećavaju i brzinu mišićne kontrakcije i mišićnu silu, što je esencijalno vrhunski sportski rezultat.


Multidicplinarni pristup u ovoj knjizi omogućen je zahvaljujući visoko-stručnim autorima:

 • dr. Tijana Ivančević
  • Osnivač Tesla Instituta u Australiji
  • Autor preko 20 knjiga koje su objavili Springer, World Scientific i Nova Sci NewYork
  • Učesnica mnogih naučnih projekata australijskih univerziteta
  • Menadžer multimilonske kompanije Diamond International

 • Leon Lukman, profesor biomehanike
  • olimpijac
  • osnivač Sportske Akademije u Beogradu

 • dr. Zoran Gojković
  • poznati hirurg
  • sadašnji ministar za zadravstvo pokraine

 • Ronald and Helen Greenberg

 • dr. Bojan Jovanović
  • stručnjak za mentalnu pripremu i relaksaciju, kao i matematički orijentisanu biomehaniku sporta

 • dr. Aleksandar Lukman
  • u svetu poznati kondicioni trener
  • profesor biomehanike i direktor Sportske Akademije


Springer izdavačka kuća


Od nedavno, Springer je udružen sa Nature-om i sada posluje kao Springer Nature. Ima preko 13.000 zaposlenih u više od 80 zemalja i godišnji prihod od 1.5 milijardi eura. Kriterijumi za objavjlivanje su vrlo visoki i oko 90% svih radova i knjiga bude odbijeno.

Imamo veliku čast i sreću da je ova knjiga prošla striktne kriterijume koje postavljaju poznati urednici Springera Dr. Thomas Ditzinger i Dr. Dieter Merkle, editor serije Cognitive Monograph, Dr. Rüdiger Dillmann-a, University of Karlsruhe, Faculty ofInformatics, Institute of Anthropomatics, Humanoids and Intelligence Systems Laboratories, Germany, Dr. Yoshihiko Nakamura, Tokyo University Fac. Engineering, Tokyo, Japan, Dr. Stefan Schaal, University of Southern California, Department Computer Science,Computational Learning & Motor Control Lab., Los Angeles, CA USA i Dr. David Vernon, Department of Robotics, Brain and Cognitive Sciences, Italian Institute of Technology, Genoa, Italy. Recenzentima knjige koji su odobrili ovaj projekat možemo samo da se zahvalimo na izuzetnim ohrabrenjima da objavimo knjigu, jer njihova imena nećemo nikada saznati.

O knjizi


U uvodu, kao i u poglavlju 8, detaljno se objašnjava tehnologija Diamond Sport Protocola, sa vizualnim objašnjenjima korišćenja aparata uz pomoć studentkinja Sportske akademije i šampiona u total fitnesu Jovane Sekulic i dražavne prvakinje u plesu Tijane Rankovic.

U knjizi je obrađeno hiljade najpoznatijih naučnih radova i knjiga iz oblasti usavršavanja ljudskog tela prirodnim putem do granice savršenstva, sa važnim elementom u svakom procesu - osećanjem zadovoljstva i sreće. Sve je to omogućeno stalnim usavršavanjem sportiste kao pojedinca koji sa svakodnevnim učenjem i progresivnim sticanjem znanja postaje samostalan i odlučuje o pravcu i konsekvenciji svog treninga. U ovom vrhunskom trenažnom procesu,
sportista će naučiti da sam otkriva svoju nadarenost i vrednosti. Kroz svakodnevni rad i usavršavanje, sa ogromnim entuzijazmom i optimizmom za svaki dan koji sviće, knjiga će obelodaniti lažne mitove o potrebi čekanja da neko drugi otkrije talente i napravi vrhusnskog sportistu, kao i mit da je to privilegija nekolicine. Ko će na kraju pobediti, zavisi od rada, energije i mudrog pristupa u svakom trenutku života.

Razbijanje pažnje današnjeg sveta, kao što je korišćenje telkomunikacija, ograničiće se na ostvarenje cilja i pronalaženje korisnih informacija sa totalnim izbacivanjem beskorisnih podataka. Kroz ovu knjigu sportista će naučiti i shvatiti fokus i koncentraciju neophodnu za uspeh kao i "sveti" period, da kada se usavršava nije moguće doći do njega bilo kakvim sredstvima komunikacije. Jer istraživanja pokazuju da je potrebno oko 20 minuta posle razbijenog fokusa da se osoba vrati na ideju koju je imala prt toga!

Iako se u knjizi ističe osamostaljivanje sportiste, to ne znači da će se izgubiti uloga trenera i ostalih stručnjaka u sportu, naprotiv, ova knjiga je takođe idealno sredstvo za trenere, jer znanje je potrebno svima. Ono što je bitno i što je akcenat u knjizi jeste da je ceo univerzum u stalnom procesu kretanja i menjanja i da promena treba da se prihvati kao nešto blistavo i kao prozor za nova dostignuća, a ne kao izazivač straha i panike. Ništa u ovom univerzumu ne stoji, sve se menja, i to je i osnovna ideja, ne pokušavati da se trening održi na fiksiranim tradicionalnim principima i idejama, nego na stalnom usavršavanju, pre svega u znanju i stvaranju novih navika ka postiznaju željenog rezultata. Izlazak iz zone komfora je esencijalan, što uključuje specijalnu mentalnu pripremu i automatizaciju važnih tehnika koje postaju navika - odlaze u cerebelumi podsvest, pružajući mogućnost (otvarajući novi prostor u svesti) za novo učenje. Time se bavi poglavlje 9, otkrivajući tajne takozvanog super-uma koji je uvek željan napretka, promene i sto je najvažnije da je uvek srećan. Naravno, knjiga objašnjava i kako prihvatiti poraz, koji je potencijalni blagosov, poraz teba posmatrati kao malu promenu pravca i signal da treba uvesti novo znanje i nastaviti ka putu usavršavanja i pobede. Blistav primer briljantnog uspeha je Elon Musk, samo-stvoreni multimilijarder, iz Južne Afrike, koji na početku nije imao ništa drugo osim brilijantne ideje i upornost da ostvari tu ideju. Najpoznatiji projekti kao što su prva električna kola na svetu - Tesla automobili, projekat putovanja na Mars i Solarni Grad (ugradnja solarnih panela u domaćinstva) su proizvod njegovog nesebičnog i hrabrog uma. Muskova poznata ideja vodilja je "Ako ti je nešto važno, uradi to, pa makar ti sve okolnosti koje te okružuju bile protiv tebe".

U pogalvlju 4 data je koncentracija informacija na do sada neizstraženim, a veoma važnim nervno-misicnim elementima: fascie i njenim fascinatnim delovanjem na stavaranje šampiona.

U poglavlju 5 je opisan kontraverzni višezglobni mišić Iliopsoas (čiji doprinos je dat idejama prof. Leona Lukmana) koji se često zanemaruje u procesu treninga. Kroz knjigu se takođe ističe važnost razvijanja antigravitacionih mišića, jer se prirodno više jačuju gravitacioni mišići, primer muskulus quadriceps femoris-a (antigravitacionog misića koji je prirodno jači od zadnje lože buta). Zato su povrede zadnje lože buta kao i povrede ligamenata veoma česte. Ideje za to rešenje su date primenom savremene tehnologije kao i vežbam i tajnama drevnih mudrosti Tibeta i yoge za optimizaciju mišića.

U pogalvlju 6 se obrađuje najidealnija ishrana za sportiste, koju je uglavnom od nedavno prihvatio i naš tensiki šampion Novak đoković, koji je čak i otvorio Vegan Restoran u Monte Karlu, kao i tajne super hrane sa dodatkom najskrivenijih izvora kineske herbalne medicine i Ajurvedske mudrosti. U uvodu je objašnjen pimer Michael Phelpsa, legendarnog plivačkog šampiona, koji je šokirao svet korišcenjem "kupinga", tradicionalnog kineskog metoda za čišnjenje limfe i toksina. Nova tehnologija Diamonda je otišla jedan korak dalje u stvaranju potpuno bezbednog aparata, hiljadu puta efikasnijeg od kupinga, koji aktivira limfu i istovremeno ubrizgava kiseonik, omogučavajući sportisti maksimalno vreme za opravak, kao i automatsku pripremu za nove izazove u zahtevnim usloivima vrhunskih sportskih takmicenja, kao što su Olimpijske igre, svetska prvenastva ili teniski turniri. Šampion budućnosti će biti ne samo onaj koji je dovoljno pripremljen nego i onaj koji se brze oporavlja. Istovremeno, brzi oporavak za vreme pripreme omogucava bolji rezultat jer se granica pripremljenosti brže diže na viši nivo.

 • Kredo Sportske akademije je poruka Nikole Tesle čovečanstvu i srpskom narodu: "Čovek je rođen da radi i uči, da trpi i da se bori, ko tako ne čini mora da propadne".

 • Kredo roditelja sportista je poruka trenerima i stručnjacima u sportu: "Osvajajte medalje i postižite vrhunske rezultate, ali sačuvajte zdravlje i duše naše dece".

 • Kredo sportista: neka nam je Bog u pomoći.