Header

Dešavanja

Sastanak predstavnika Sportske akademije sa predsenikom MOK-a

Datum: 22.07.2017 • • Pogledano: 349
Visoka škola strukovnih studija, Sportska akademija Beograd, nastavila je obrazovne, diplomatske i integrativne aktivnosti sa sportskim i obrazovnim institucijama Nemačke.

Sa leva na desno: Ernesto Kalač, Tomas Bah, Siniša Jasnić i Zoran Jerković
Sa leva na desno: Ernesto Kalač, Tomas Bah, Siniša Jasnić i Zoran Jerković

Na poziv predsednice sportske komisije MOK Klaudije Bokel i ambasadora za sportske integracije Ernesta Kalača, koji su profesori po pozivu u Sportskoj akademiji, u Lajpcigu je boravila delegacija Akademije, koju su činili dr Siniša Jasnić, predsednik Saveta Sportske Akademije i predsednik Univerzitetskog saveza Srbije, i Zoran Jerković, rukovodilac za obrazovanja kadrova i projekte u Sportskoj akademiji.

sportska akademija mok tomas bah sinisa jasnic zoran jerkovic

Bili su specijalni gosti na Svetskom prvenstvu u mačevanju u društvu brojnih zvanica iz Nemačke i svetskog sporta. Među njima je bio i dr Tomas Bah, predsednik MOK, bivši olimpijski šampion u mačevanju.

- Bila je ovo prilika da se prvom čoveku Međunarodnog olimpijskog komiteta izloži budući koncept razvoja Sportske akademije, koja po uzoru na Akademiju u Kelnu, želi da stručno unapredi i trasira razvoj sporta u Srbiji. Baha smo upoznali sa aktivnostima i predstavili najveći sportski pro-jekat koji našu zemlju očekuje 2020, Evropske univerzitetske igre – istakao je dr Jasnić.

Zajednički projekti

Jerković je govorio i o projektima koji treba da realizuje sa nemačkim partnerima.

- Jedan projekat odnosi se na saradnju s Karate savezom Nemačke i Univerzitetom Regensburg, a drugi sa Olimpijskim komitetom Nemačke. U junu smo u Minhenu boravili na manifestaciji „Svetski karate dan”, u statusu karatea u olimpijskoj porodici.

Postignut je načelan dogovor da visoka delegacija Srbije, na čelu sa Ministrom za omladinu i sport, budu gosti Tomasa Baha, marta 2018. u sedištu MOK u Lozani.

- Sa predstavnicima sportskih institucija Nemačke dogovoren je novi susret, septembra u Frankfurtu. Tu ćemo da finaliziramo dogovore za potpisivanje ugovora i protokola o saradnji Sportske aakademije Beograd s Akademijom u Kelnu i Univerzitetom u Regensburgu. Dogovoren je i sastanak sa predstavnicima kompanije Adidas – kazao je dr Jasnić.

sportska akademija saradnja mok

Intezivne aktivnosti vode se na uspostavljanju novog organizacionog i obrazovnog sistema Sportske akademije, koji treba da bude povezan s konceptom obrazovanja sportskih kadrova po modelu Akademije MOK.

sports academy claudija bokel

- Dugo su trajali razgovori i pripreme sa obrazovnim institucijama iz Nemačke i hvala Klaudiji Bokel i Ernestu Kovaču, koji su uložili veliki napor da nas predstave njihovim institucijama i prihvate kao saradnike. Početkom avgusta naši studenti idu na stručnu praksu u fitnes instituciju „Kilersport grupa” u Frankfurtu. Svaka dva meseca ići će druga grupa studenata. Ova fitnes institucija je u sistemu njihovog dualnog obrazovanja i predstavljaće veliko iskustvo pred najavu uvođenja dualnog obrazovanja kod nas - rekao je Zoran Jerković, uz konstataciju da se ova akcija realizuje s nemačkom organizacijom za razmenu akademaca i njihovim tržištem rada i da će aktivnosti biti detaljno predstavljene i koordinirane s ambasadom Nemačke u Beogradu.

Izvor: Sportski Žurnal