Header

Dešavanja

Značajni rezultati sportske akademije u proteklih 20 godina

Datum: 25.10.2016 • • Pogledano: 354
Uspehe koje smo postigli u proteklih 20 godina, bez sumnje su rezultati naših studenata. Većina su vrhunski sportisti, treneri i sportski radnici. Najpoznatiji od njih su Aleksandar Šapić, Tanasković Željko, Obućina Milan, Popović Slobodan, Mirko Kantar, Slobodan Kovač, Đorđević Aleksandar, Livijus Bunda, Goran Obradović, Nikolić Dejan, Čanak Nenad, Topić Milenko, Ječmenica Tatjana, Perić Dragan, Jerković Zoran i stotine drugih uglednih sportskih radnika i trenera.

Jedan od naših najvećih uspeha svakako je dobijanje licence 2004. godine od Međunarodnog olimpijskog komiteta za osposobljavanje trenera u pet sportskih igara. Tada smo svrstani u deset referentnih škola na svetu za usavršavanje trenera.

Međunarodnu afirmaciju Sportska akademija je stekla preko stotine diplomiranih studenata i nastavnika koji rade kao vrhunski stručnjaci u našoj zemlji i diljem sveta. Oni su bili deo stručnih timova Smučarskog saveza Jugoslavije, Atletskog saveza Srbije, Vaterpolo saveza Srbije, Stonoteniskog saveza Jugoslavije, KK Crvena zvezda , Saveza za dizanje tegova Srbije, KK Partizan, KK Hemofarm, KK Lokomotiva iz Rostova, KK Uniks iz Kazanja, KK Himki iz Moskve-osvajača Evro kupa, KK Fenerbakče iz Istambula sa Željkom Obradovićem itd

Naši nastavnici i saradnici na međunarodnom polju ostvarili su najveći uspeh u istoriji našeg izdavaštva naučne i stručne literature. Naime, prestižna izdavačka kuća SPRINGER do sada je objavila preko 35 knjiga naših profesora. Za pisanje i štampanje tri poslednje knjige eksperimentalna istraživanja obavljena su na Akademiji 2015/16. godine. Epohalno izdanje knjige, kako to tvrdi izdavač, "Evolucija i budućnost vrhunskog sporta" prošla je surovu recenziju Springera i biće objavljena krajem ove godine. Autori ovog izdanja su naši nastavnici i saradnici: dr Tijana Ivančević, prof. Leon Lukman, dr Bojan Jovanović i dr Aleksandar Lukman.

Sportska akademija
Sportska akademija

Bilo bi nepravedno da ne pomenemo izuzetno plodnog pisca knjiga i naučnih radova iz oblasti filozofije obrazovanja i sporta dr Milana Uzelca. Kao jedini autor napisao je preko 30 knjiga. Najznačajnija njegova knjiga "Filozofija obrazovanja" je kritički osvrt na naš obrazovni sistem u izdanju Zavoda za udžbenike Srbije 2016.

Jugoslovensko sportsko društvo Partizan u cilju poboljšanja stručnog rada osnovao je Komisiju za stručni rad i naučnu podršku trenerima. Svi članovi i Predsednik Komisije bili su nastavnici Akademije od 1996 do 2012. godine. U tom periodu Komisija je svake godine štamlala knjigu o stručnom radu Društva, sportskim rezultatima, resursima i strategiji razvoja na preko 200 stranica. Isto tako, jedan deo nastavnika Akaemije je u Sportskom društvu Crvena zvezda u nešto manjem obimu, obavio isti posao.

Od 2008. godine Sportska akademija izdaje naučno stručni časopis na engleskom jeziku "Serbian Journal of sports science" rangiran među vodeće časopise u Srbiji sa velikim ugled u svetu sportske nauke. Inicijator i glavni urednik časopisa je naš višegodišnji nastavnik i bivši šampion Jugoslavije u plivanju dr Milivoj Dopsaj.

Na predlog rukovodstva Kazneno popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici Sportska akademija je prihvatila da školuje i rehabilituje sve zainteresovane zatvoranike bivše sportiste. Nećete nam verovati da su to bili naši najbolji studenti sa prosečnom ocene preko 9. Oni su danas poznati stručnjaci u prestižnim fitnes centrima. Istine radi, moram priznati da su na konsultacije i ispite zatvorenici, tada već naši studenti, dolazili sa lisicama na rukama. Sa velikim zalaganjem nastavnika i nenastavnog osoblja uspeh rehabilitacije bio je zagarantovan.

Potrebno je napomenuti da je preko 100 pripadnika policije uspešno diplomiralo na Sportskoj akademiji. Mnogi su postali pukovnici i načelnici MUP-a, a jedan od njih je i danas pomoćnik komandanta Žandarmerije.

Akademija je organizovala dve internacionalne Exlibris izložbe sa temom iz sporta i četiri izložbe umetničkih plakata Sportske akademije u biblioteci Grada Beograda. Zatim, dva koncerta etno džez muzike u ritmu sportskih pokreta u prepunoj sali Doma sindikata, u kome su učestvovali muzički bardovi međunarodne reputacije: Spasov, Dugić, Maričić i Biljana Krstić.

Za školovanje sportista bez sredstava, za izradu doktorskih disertacija, za usavršavanje stručnog rada i organizaciju sportskih priredbi, za menadžment i upravljanje sportskom organizacijom, za obnovu dotrajalih sportskih objekata i značajnu pomoć klubovima bez finansijske podrške, Akadenija je za ovih dvadeset godina izdvojila preko 100 miliona dinara.

Moralni kodeks studenata i nastavnika Sportske akademije je projekcija poruke Nikole Tesle srpskom narodu i čovećanstvu "Čovek je rođen da radi i uči, da trpi i da se bori, ko tako ne čini, mora da propadne.

Poruka našim studentima budućim trenerima: postižite vrhunske rezultate i osvajajte medalje, ali tako da ne oštetite zdravlje i ličnost naše dece.